top of page
wavy-top-high.png
Outdoors Meeting

FAQ

Här har vi samlat allt du behöver veta om skatteavdrag för solceller, batterier och laddboxar 2023.

Filtrera genom att välja produkt

sun-animation.gif

Visar Alla

Varför ska jag installera ett batteri för hemmet?

Du kan nyttja din solenergi även när solen inte lyser. Solceller levererar bara el när de får ljus på sig och kan inte lagra någon energi. I ett standardhem använder vi dock den mesta elen på morgonen och kvällen vilket är en tid som är mörka stora delar av året. Genom att installera ett batteri kan du använda din solenergi även när solen inte lyser vilket gynnar både plånboken och miljön. Du tar ännu ett kliv mot att bli självförsörjande. Att installera solceller på sin fastighet gör att du tar ett stort steg mot ett miljövänligare hem. Att sedan komplettera detta med ett batteri ökar du självförsörjande ytterligare. Ett genomsnittshus med en familj på 4 gör av med ca 5 kWh per eftermiddag/kväll. Stey har ett utbud av batterier mellan 4-24 kWh vilket gör att de flesta privatbostäder kan driva sitt hus dygnet rund med hjälp av solenergi från mars till september Du blir mindre känslig för höjda elpriser. Att elpriserna svänger är nog ingen hemlighet för någon. Med ett batteri kan du kapa energitopparna som ofta skapas när energibehovet är som störst vilket innebär att du spar mer pengar. Du ökar chansen till att skaffa grönt bolån. Genom att installera ett batteri i ditt hem ökar din fastighets energiklassning vilket i väldigt många fall ger dig möjlighet till ett grönt bolån med ränterabatt. Du har rätt till 50% rabatt med Grönt ROT-avdrag. Alla som installerar ett batteri till hemmet har rätt till 50% avdrag på både installation och material. Dagen kapacitet i förhållande till pris på batterier i kombination med ROT-avdraget gör det tämligen enkelt att räkna hem en investering av ett batteri.

charge_ports-v2.png

Är laddboxen kompatibel med alla elbilar?

Vi erbjuder laddboxar till alla typer av bilar. En typ 2-laddare är europeiskt standard från och med 2018 och den vanligaste laddboxen i de svenska hushållen. Vi har laddboxar med både fast kabel och med löstagbar kabel som enkelt kan anpassas vid behov.

charge_ports-v2.png

Vad är solceller?

Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar solljus till elektrisk ström. En solcell är en konstruktion som består av halvledare och de verkar som dioder. När dioderna träffas av solljus bildas elektrisk ström i diodens backriktning. Var unika cell bildar med relativt låg spänning, därför seriekopplar man solcellerna i solpaneler. Sammantaget så lagrar solceller energi som sedan nyttjas för att producera el.

charge_ports-v2.png

Hur funkar det att sälja solel?

Först måste du skaffa ett avtal med ett elhandelsbolag, detta kan vara elnätbolaget som tillhandahåller din el i dag men måste inte vara det. Priserna varierar så det kan löna sid att jämföra. Gör du inget aktivt val kommer det bolag som du elhandelsavtal med i dag att ta i mot din överskottsproduktion, i förekommande fall utan att ersätta dig. Elen som inte förbrukas säljs sedan automatiskt ut på elnätet och du ersätts per kWh.

charge_ports-v2.png

Vika bidrag kan man söka?

Solcellsstödet på 20% tas bort och hade ansökningsstopp 7 juli 2020. För de som redan fått investeringsstödet beviljat förlängdes slutförandedatum till 30 juni 2021. I samband med indraget föreslog regeringen ett grönt avdrag som ersätter solcellsstödet och har som avsikt att motivera fler privatpersoner att investera i klimatsmarta alternativ. Det gröna avdraget som ersätter solcellsstödet trädde i kraft 1 januari 2021 och innebär en skattereduktion för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik, i form av solceller, batterilösningar och laddboxar. Det betyder att produkterna är billigare redan från inköpstillfället, istället för att du behöver invänta handläggningstiderna för ett bidrag från staten. Skattereduktionen uppgår till högst 50 000 kr per person och beskattningsår, där man kan göra 15% avdrag på solceller och 50% avdrag för lagring av egenproducerad solel eller laddboxar till elfordon.

charge_ports-v2.png

Hur fungerar ett batteri för hemmet?

Rent funktionellt så fungerar batteriet som ett vanligt uppladdningsbart batteri. För att ladda batterierna med solcellerna behövs kan det behövas speciell växelriktare beroende på batterimodell men när den är på plats så kommer elen som genereras av solcellerna att ladda batteriet fullt innan de börjar skicka ut el på det fasta nätet. Du kan sedan använda den lagrade elen när du vill.

charge_ports-v2.png

Hur mycket pengar kan jag spara genom det gröna ROT-avdraget?

Du kan göra 15% avdrag på solceller och 50% avdrag för lagring av egenproducerad solel eller laddboxar till elfordon.

charge_ports-v2.png

Hur går anslutning till elnätet till?

Vi hjälper dig med både för- och färdiganmälan till nätbolaget. När ditt nätbolag fått meddelande om att anläggningen är installerad tar de kontakt med dig för att bestämma en tid för mätarbyte.

charge_ports-v2.png

Hur mycket kostar det att installera en laddbox?

Vårt sortiment av laddboxar är stort och täcker alla tänkbara behov. Samma typer av laddboxar har även olika styrkor som påverkar hur snabbt man vill att bilen ska laddas. Alla dessa parametrar gör det givetvis svårt att ge ett rakt besked men som riktpris kan man säg att en prislapp mellan 15 - 20 000 kr är rätt vanligt för en laddbox till en villa. Glöm då inte att grönt rotavdrag ger er 50% avdrag på både produkt och installation.

charge_ports-v2.png

Skiner solen tillräckligt i Sverige?

Det svenska klimatet med långa vintrar och kalla somrar kan göra en del tveksamma till att skaffa solceller. Att Sverige skulle vara ett dåligt lämpat land är däremot felaktigt och faktum är att solinstrålningen i mellersta Sverige kan likställas med Tyskland och norra Frankrike. Dessutom så fungerar solceller optimalt när de inte blir för varma vilket gynnar våra svala somrar.

charge_ports-v2.png
bottom of page