top of page
wavy-top-high.png
Rör vid solpanelen

Vanliga Frågor

Här har vi samlat svar på våra vanligaste frågor kopplat till solceller, batterier och laddboxar för 2024.

Filtrera genom att välja produkt

sun-animation.gif

Visar Alla

Varför ska jag installera ett batteri för hemmet?

Du kan nyttja din solenergi även när solen inte lyser.


Solceller levererar bara el när de får ljus på sig och kan inte lagra någon energi. I ett standardhem använder vi dock den mesta elen på morgonen och kvällen vilket är en tid som är mörka stora delar av året. Genom att installera ett batteri kan du använda din solenergi även när solen inte lyser vilket gynnar både plånboken och miljön. 


Du tar ännu ett kliv mot att bli självförsörjande. 


Att elpriserna svänger är nog ingen hemlighet för någon. Med ett batteri kan du kapa energitopparna som ofta skapas när energibehovet är som störst vilket innebär att du spar mer pengar och blir mindre känslig för höjda elpriser.


Genom att installera ett batteri i ditt hem ökar din fastighets energiklassning vilket i väldigt många fall ger dig möjlighet till ett grönt bolån med ränterabatt. Du har rätt till 50% avdrag på material och arbete med Grön Teknik enligt Skatteverkets gällande regler.

charge_ports-v2.png

Är Steys laddboxar kompatibla med alla elbilar?

Vi erbjuder laddboxar till alla typer av elbilar. En typ 2-laddare är europeiskt standard från och med 2018 och den vanligaste laddboxen till de svenska hushållen. Vi har laddboxar med både fast kabel och med löstagbar kabel som enkelt kan anpassas vid behov.

charge_ports-v2.png

Vad är solceller?

Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar solljus till elektrisk ström. När dioderna träffas av solljus bildas elektrisk ström i diodens backriktning. Var unika cell genererar relativt låg spänning, därför seriekopplar man solcellerna i solpaneler. Sammantaget så genererar solceller energi som sedan nyttjas för att producera el.

charge_ports-v2.png

Hur funkar det att sälja solel?

Solelen som säljs vidare är den del av din produktion du inte förbrukar själv.

För att få bästa möjliga ersättning för din sålda el måste du första skaffa ett nytt säljavtal med ett elhandelsbolag.

Priserna kan variera mellan bolagen så det kan löna sig att jämföra. Gör du inget aktivt val kommer det bolag som du har elhandelsavtal med i dag att ta emot din överskottsproduktion, ofta med lägre ersättningar. 

charge_ports-v2.png

Hur går anslutning till elnätet till?

Vi hjälper dig med både för- och färdiganmälan till nätbolaget. När ditt nätbolag fått meddelande om att anläggningen är installerad tar de kontakt med dig för att bestämma en tid för ett eventuellt mätarbyte. 


Det är först efter ett godkännande från nätägaren som din anläggning är redo för att sättas i drift.

charge_ports-v2.png

Hur mycket kostar det att installera en laddbox?

Vårt sortiment av laddboxar är stort och täcker alla tänkbara behov.


Gör en intresseanmälan så hjälper vi dig med en prisvärd offert.

charge_ports-v2.png

Är det verkligen lönsamt med solceller i Sverige?

Det enkla svaret är ja.


Vi hjälper gärna till med en offert för att visa hur lönsamt det kan vara för dig.

charge_ports-v2.png

Kan jag ladda min elbil på solenergi?

Givetvis kan du göra det!


Laddboxen fungerar som alla andra energiförbrukare i ditt hem vilket gör att om solcellerna producerar el kommer laddboxen ladda din bil med den egenproducerade elen förutsatt att produktionen täcker upp för förbrukningen.

charge_ports-v2.png

Är batterierna tillräckligt bra i dag för att driva ett hem?

Dagens batteritillverkare har skapat batterier till en prisklass som gör det rimligt att investera i batterier även för privatpersoner. Kapaciteten och livslängden är idag tillräckligt bra för att de ska göra skillnad och vara lönsamma. Batteriet ensamt kan dock inte driva ett hem utan det behöver kombineras med t.ex. solceller och förutsättningarna varierar.


Kontakta oss för att se hur dina förutsättningar ser ut.

charge_ports-v2.png

Finns det någon fördel med solenergi?

Fördelarna med solenergi är många. 


En av dem är att solen är en otrolig energikälla som kommer att finnas i miljarder år. Solenergi orsakar heller inga utsläpp vid drift då den utvunna energin är både fossilfri och förnybar. Solenergin har därmed minimal inverkan på klimatet jämfört med t.ex. kol och olja.

charge_ports-v2.png
bottom of page