top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

7 Myter om solpaneler

Det finns en rad olika myter om solpaneler som vi vill bemärka och ge svar på i detta blogginlägg. Här har vi därför samlat de 7 största myterna om solpaneler och förklarar närmare om vad som stämmer och vad som är myt.


Myt 1: Solpaneler är inte lönt i Sverige på grund av mörkt och kallt klimat


Att Sverige skulle ligga på en geografiskt dålig plats och ha ett klimat som inte gynnar solelsproduktion är direkt felaktigt. Det är visst lönt att ha solpaneler i Sverige. Solinstrålningen i mellersta Sverige kan faktiskt jämföras med den i Tyskland, Belgien, Nederländerna och norra Frankrike. Det är dessutom till fördel att vårt klimat är svalare då det gynnar elproduktionen eftersom att cellerna producerar optimalt när temperaturen inte överstiger 25 grader.


Svenska vintrar må vara mörka vilket naturligt leder till en förminskad elproduktion under delar av året men under somrarna lyder raka motsatsen. Eftersom att solen under sommaren skiner i princip dygnet runt i vissa delar av landet skapas en enorm överproduktion från de hushållen med el. Läs mer om hur du kan tjäna pengar på din överskottsel av solel här. Den optimala tiden att producera solel i Sverige är mellan mars och september.


sjö i sverige
Drevviken, Trångsund, Sverige

Myt 2: Solceller är fula, dyra och sänker värdet på mitt hus


Vilken smak man har kan ju alltid diskuteras, men idag finns en rad olika solceller och solpaneler som inte alls behöver göra ditt tak fult. Ett hus med solceller förmedlar tvärtom en känsla av en klimatsmart framtid vilket gynnar fastigheten och skapar ett mervärde då hållbarhet alltmer betraktas som en statussymbol.


I en studie från Sveriges lantbruksuniversitet 2019 framgår det att värdet på en fastighet ökar med 14% i snitt efter att solceller installerats.


Priserna på solceller sjunker i samband med att tekniken utvecklas i kombination med ökad produktion och försäljningskonkurrens runt om i världen.


Myt 3: Det är krångligt att installera solceller


Nej då, det är inte svårare än något annan väsentlig installation för hemmet. Att installera solceller är enkelt, du behöver oftast inget tillstånd i form av bygglov och vi på Stey sköter alla för- och efteranmälningar till elnätsbolagen. Givetvis bör du inte göra det själv om du inte har behörighet. Ta istället hjälp av våra rutinerade installationstekniker som normalt installerar solpaneler för en villa på ett par dagar och du behöver inte göra någonting själv. Du behöver heller inte oroa dig för skador på taket då panelerna monteras i skenor ovanpå själva taket.


solpaneler
Solnedgång över solpaneler

Myt 4: Det är bättre att vänta med att skaffa solceller


En vanlig inställning är att folk vill vänta med att installera solpaneler tills de är ”färdigutvecklade” och så billiga som möjligt. Kanske väntar man också för att det fortfarande känns nytt och främmande. Att vänta vore synd tycker vi, för både din plånbok och naturen på längre sikt. Idag har vi helt fantastiska produkter som kapacitetsmässigt räcker gott och väl till genomsnittshushållet i Sverige.


Tack vare förmånliga ROT-avdrag och dagens teknik är det just nu guldläge att investera i en anläggning och så snart som möjligt börja nyttja alla fördelar av en solcellsanläggning.


Utvecklingen fortgår hela tiden, men väntan på nästa modell kanske inte är värt väntan för att förändringen är så liten. Det är bättre att investera nu och på så vis också vara sin egen kraftverksdirektör.


Myt 5: Elbilar tar lång tid att ladda


Med en laddbox får du inte bara säker laddning, du kan även anpassa hastigheten som du vill ladda ditt fordon med samt när du vill ladda.

Att elbilar måste laddas på en elstation är också felaktigt, våra laddboxar kan ladda alla bilmodeller och vi har lösningar för alla miljöer.


elbil
Elbil på väg

6: Man får med en sladd med elbilstillverkaren så jag behöver ingen laddbox


När man köper sin el- eller hybridbil medföljer oftast en laddningskabel som passar ett vanligt hushållsuttag (schukouttag).


Dock rekommenderas inte denna typ för konstant laddning, utan ett bättre alternativ är alltså en laddbox med en egen specialkabel. Denna är bättre anpassad för långsiktig användning och snabbare laddning då en laddbox tillåts högre laddeffekter än ett vanligt eluttag i hemmet.


Det är enklare, säkrare och går betydligt snabbare att ladda sin bil med en laddbox hemma. Bilen laddas upp till fyra gånger snabbare än med ett traditionellt vägguttag. Riskerna för överbelastning, och exempelvis brand som ett vanligt vägguttag kan innebära, är betydligt mindre vilket gör att du kan känna dig tryggare att ladda med laddbox istället.


Myt 7: Batterier för hemmet räcker inte till att driva mitt hem och är alldeles för dyra


Batterier vars syfte är att driva hemmet blir allt mer populärt allteftersom batteriernas kapacitet går upp samtidigt som priserna går ner. Utvecklingen går just nu på högvarv, men kapaciteten för att backa upp ett standardhem när solcellerna inte producerar tillräckligt med el finns redan. En genomsnittsvilla gör av med ca 5 kWh på en eftermiddag/kväll. Våra batteri har kapaciteter mellan 4-24 kWh och täcker de flesta behoven.


Dagens förmånliga ROT-avdrag på 50% gör det enkelt att relativt snabbt och enkelt räkna på en investering av ett batteri. Våra batterier är dessutom utbyggbara så man kan börja litet och enkelt utöka kapaciteten alltefter att energibehovet eventuellt ökar.


Grön teknik är här för att stanna!

Oavsett vad folk säger eller vad man hör bör man givetvis kolla med proffs innan man drar slutsatser. Den gröna tekniken utvecklas i snabb takt och allt mer spännande blir det! Vi på Stey är glada och stolta över att få vara med och bidra med gröna krafter till svenska hem och hushåll.

Om du funderar på att installera förnybar och miljövänlig energi till ditt hem kan vi på Stey svara på dina frågor och erbjuda både produkter och installation till bra priser.

Kontakta oss här!


Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:

Webb:

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page