writer.stey
7 Steg för hur du installerar solpaneler
Det är en del att tänka på när man ska installera solpaneler hemma. För att du enkelt ska kunna bocka av checklistan staplar vi här upp sju steg för hur du enkelt installerar dina efterlängtade solpaneler.
1. Mätning, placering och fundering
Först och främst måste du givetvis ta reda på hur mycket plats du har för solpanelerna och fundera på om du vill ställa dem på marken eller på taket. Vilken plats vore smidigast och mest strategiskt i relation till solljusets rörelse? Hur mycket el du vill producera? Ska det bara vara för eget bruk, eller kan du tänka dig att sälja överskottsel? Läs mer här om vad som gäller för att sälja vidare den el man inte konsumerar.
2. Offert - Gå igenom installeringsprocessen med Stey
Kontakta proffs, som oss på Stey. Tillsammans går vi igenom alla dina frågor och funderingar kring solpaneler. Vi hjälper dig med allt från planering, tillstånd för montage, driftsättning och eftermarknad. Stey kommer till dig var du än bor i landet då vi är verksamma från norra till södra Sverige. Inget arbete är för litet eller stort!

3. Anslut dig!
Nu är det dags att ringa elnätsbolaget som äger elnätet där du planerar att montera upp dina solpaneler. De kontrollerar ifall anläggningen kan anslutas till elnätet så att du kan börja dra nytta av din hållbara energi. Landets elnät är uppdelat i olika nätområden som vardera ägs av en elnätsleverantör. Denne ansvarar för att el når ditt hem.
4. Bygglov?
Det är inte alltid man behöver få bygglov för att installera solceller, detta hör du med din kommun om det skulle behövas eller inte. På Boverkets hemsida har följande kriterier nämnts som måste uppfyllas för att en installationsplats inte ska behöva bygglov; citerat från Boverket:
De ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.
De ska följa byggnadens form.
De får inte monteras på byggnad.er eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
De får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
Att solenergianläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området.

5. Möjlighet till ROT-avdrag
Ifall ditt hus skulle vara äldre än 5 år kan du få ROT-avdrag för installationstjänsten. Sedan 1 januari 2021 ges statligt stöd för grön teknik som du kan dra nytta av om du bedriver solel hemma. Skatteavdraget görs på fakturan, som för ROT-avdrag, och du behöver inte ansöka om bidraget i efterhand eller betala något i förväg.
Skatteavdrag:
Solceller - material och installation = 15%
Energilagring i exempelvis solcellsbatteri = 50%
Du kan alltså spara upp till 50 000 SEK per år på förnybar energi!
6. Dags för installation!
Vi kommer överens om när vi kan komma och installera dina solpaneler. Tillsammans går vi igenom alla detaljer så att du vet vad du kan förvänta dig och när.

7. Börja njuta av din miljövänliga el
Ditt nya alldeles egna elsystem är installerat och klart, och du kan äntligen använda din el med gott samvete. Kom ihåg att du nu också har ett batteri som laddas och används under de dagar då du använt upp din el. Det bör inte hända ofta, men om bor du lång uppe i norr så är det bra att hålla batteriet laddat under stora delar av vinterhalvåret.
Vi hoppas att du nu har en tydligare uppfattning om de olika stegen i installationsprocessen av solpaneler. På Stay kan du alltid hitta mer information och hjälp. Hör av dig till oss så berättar vi mer.
Kontakta oss här!
Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:
Webb: