top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Bevara solenergi du inte förbrukar

Dina solpaneler är installerade och redo att producera el åt ditt hem, men vad händer med den solenergi du inte förbrukar? Som tur är kan du bevara energin som blir över. I detta blogginlägg berättar vi steg för steg hur du gör för att konservera den solenergi du inte förbrukar.


Vad händer med den solenergi jag inte använder?

Ibland, eller oftast, använder man inte upp all el som framställs av ens solpaneler. Det man kan göra då är att skaffa batterier som man laddar up så att man har som reservel under de dagar man använder mer energi, eller när produktionen är knapp. Under vissa perioder av året då dagarna är mörka under fler timmar produceras mindre energi. Då är det också väldigt bra om man har fulladdade batterier som kan nyttjas. Skulle man ändå ha mer el över även efter att man laddat sina batterier kan man också sälja sin överskottsel och tjäna pengar.


solenergi
Bevara den solel du inte förbrukar

Hur fungerar ett batteri för hemmet?

Rent funktionellt fungerar batteriet som ett vanligt uppladdningsbart batteri. För att ladda batterierna med solcellsel kan det behövas en särskild växelriktare, beroende på batterimodell, men när den är på plats kommer elen som genereras av solcellerna att ladda batteriet fullt innan det börjar skicka ut el på det fasta nätet. Du kan sedan använda den lagrade elen när du vill och behöver.


Dagens teknik gör att batterierna utvecklas med en hastig fart och mycket har hänt sedan 1839 då fransmannen Edmond Becquerel upptäckte att solenergi kan omvandlas till elektricitet. En stor utmaning har dock alltid varit att ta tillvara på överskottsenergin, men i dag har vi en rätt bra lösningar på detta.


Dagens batteritillverkare har skapat batterier till priser som gör det rimligt att investera även för privatpersoner samtidigt som kapaciteten och livslängden är tillräckligt bra för att de ska göra skillnad. Ett genomsnittshus med en familj på fyra personer gör av med ca 5 kWh per eftermiddag och kväll. Stey har ett utbud av batterier mellan 4-24 kWh vilket gör att de flesta privatbostäder kan driva sitt hus dygnet rund med hjälp av solenergi mellan mars och september.


solenergi i hemmet
Batterierna värmer hemmet när solpanelerna inte kan

Hur länge kan ett hembatteri driva mitt hem under ett strömavbrott?

Kombinerar du solceller med ett batteri är förutsättningarna optimala för att driva ditt hem väldigt länge utan extern elektricitet. Självklart beror tiden man kan vara utan den fasta elen på hushållets konsumtion samt batteriets kapacitet. Är man lite varsam med sin förbrukning kan man teoretiskt driva hushållet från mars till september, lite beroende på anläggning och ett gynnsamt väder så klart. Så länge solen lyser laddas batteriet och du har goda förutsättningar att hålla dig helt självförsörjande under en lång period.


Den största ekonomiska fördelen med en solcellsanläggning är att kunna konsumera den energi man producerar själv då det fortfarande är dyrare att köpa kWh än att sälja. Genom att installera ett batteri ökar du möjligheten till självförbrukning och sparar därmed mer pengar.


Hur lång livslängd har ett batteri för hemmet?

Våra batterier på Stey har en tillverkningsgaranti på 10 år. Detta betyder att du kan känna dig helt trygg med din investering under det första decenniet i din ägo. Livslängden på batterier är dock långt längre än 10 år. Dagens batterier är väldigt kompakta, smarta och kraftfulla.


Tekniken bakom de flesta batterier bygger på avancerade litiumjon teknik vilket skapar stor kraft i små förpackningar och och för den medvetna har vi väldigt snygga batterier som inte alls ser ut som traditionella batterier som vi är vana med.


Slutsats

Ett batteri i hemmet är kanske inte lösningen för att helt gå off-grid då vi har rätt mörka vintrar i Sverige, men ett hembatteri gör ändå ditt hem oberoende av energicentraler under stora delar av året. Du kan till exempel driva ditt hem som vanligt under ett strömavbrott. Du kan dessutom programmera batteriet så att det laddas när elen är som billigast och att den används när elen på det fasta nätet är som dyrast. På så vis kan ännu en gång energikostnaderna kapas.


Hör av dig till oss!

Om du inte redan har investerat i solpaneler och batteri är det dags att göra det nu! Vi på Stey svarar på dina frågor och erbjuder allt från produkter till installation till mycket bra priser.


Läs mer om fördelar och tips om att installera solpaneler här!


Kontakta oss här!

Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:

LinkedIn

Facebook

Instagram

Webb:

stey.se

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page