top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Installera solpaneler hemma - fördelar och tips!

Uppdaterat: 27 maj 2021

Funderar du också på att installera solpaneler? I detta blogginlägg berättar vi om några av fördelarna med solenergi och delar med oss av användbara tips!


Fördelar med solpaneler


Som du säkert kan gissa är solpaneler och solceller på tak ett miljövänligare och smartare sätt att generera el på. Man är heller inte direkt beroende av en gemensam elcentral utan du är helt enkelt självförsörjande.


På så vis har man även mer kontroll över sin elkonsumtion och pris. Du behöver oftast inte bygglov för att installera solpaneler, så länge de sätts inom detaljplanen.


Solljus för smartare energi


Förnybar energi som trivs i Sverige


Solens energi är som sagt konstant förnybar och det finns mycket liten, eller ingen, risk att den någonsin kommer att ta slut. Den avger heller inga giftiga utsläpp som negativt påverkar miljön.


Solcellerna producerar även energi under molniga dagar och har därför inget behov av direkt solljus. Du behöver alltså inte oroa dig för att du bor i ett land där det råder mycket mörker under vinterhalvåret, faktum är att Sverige har samma solinstrålning som Tyskland och norra Frankrike vilket innebär mycket gynnsamma förhållanden.


Den energi du inte använder kan du exportera (mer om det i kommande blogginlägg). Dessutom fungerar solceller optimalt när de inte blir för varma. Därför trivs de utmärkt under nordens svala somrar.


Planering inför renare energi

Underhåll


När du väl installerat dina solpaneler behöver du knappt underhålla dem mer än att hålla dem rena. Om det hamnar smuts och löv ovanpå är det bara till att borsta bort. Energiproduktionen påverkas väldigt lite av naturligt smuts såsom eventuellt damm, pollen, fågelspillning och alger. Sveriges klimat är dessutom gynnsamt då det regnar och snöar regelbundet, vilket rengör panelerna på ett naturligt sätt.


Vill man ändå hjälpa naturens egna rengöringsprocess ska man tänka på att endast använda vatten och specialtvättmedel. Tänk på att kranvatten kan skapa kalkbeläggningar på solpanelens yta. Använd därför en mjuk svamp eller trasa att torka panelerna med efter rengöring.


Garantier


Eftersom att Stey prioriterar kvalité och funktion har vi därför också valt att samarbeta med producenter som har lång garantiperiod. Garantierna kan skilja lite mellan olika produkter, men i flesta fall ser det ut enligt följande:

  • 5 års garanti på utfört arbete,

  • 12 års funktionsgaranti,

  • 12 års produktgaranti på solceller,

  • 12 års produktgaranti på växelriktare,

  • 25 års produktgaranti på optimerare,

  • 25 års effektgaranti på 80% solceller.

Ökar värdet på din bostad


I många fall kan solpaneler på ditt tak innebära ett ökat värde på din bostad. Det anses vara av högre standard att ha ett energisnålt och miljövänligt elsystem, vilket gör bostaden mer attraktiv på bostadsmarknaden. Glöm inte att skaffa en energicertifiering som intygar att bostaden är energisnål.


Någonstans i Sverige...


Viktigt med ren energi


I en konstant föränderlig värld ser vi allt fler alternativ för miljövänlig energiproduktion framträda - vilket vi tycker är en viktig och positiv utveckling. Vi vill ta vara på solenergin och dess kraft i att försörja oss med el som inte sätter några spår i naturen.

Om du funderar på att installera förnybar och miljövänlig energi till ditt hem kan vi på Stey svara på dina frågor och erbjuda både produkter och installation till bra priser.


Kontakta oss här!


Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:


LinkedIn

Facebook

Instagram


Webb:

stey.se

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page