top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Laddbox för elbil - framtidens bekväma och gröna laddningssätt

Det är smidigt att ha en laddbox direkt i sitt hem, på arbetsplatsen, parkeringen och även i offentliga miljöer. Efterfrågan av miljövänliga drivmedel ökar och därmed också installation av laddboxar, så att du smidigt kan ladda din elbil. I denna artikel går vi närmare in på fördelarna, funktionalitet, effektivitet och några andra aspekter som är värda att komma ihåg när det gäller laddbox.

Hur fungerar en laddbox?


En laddbox är alltså en anordning som laddar din elbil eller hybridbil. Man monterar laddboxen på väggen i sitt garage eller i närheten av carporten. När laddstationen väl är på plats är det bara att koppla in laddsladden. När man köper sin el- eller hybridbil medföljer oftast en laddningskabel som passar ett vanligt hushållsuttag (schukouttag).


Dock rekommenderas inte denna typ för laddning, utan ett bättre alternativ är alltså en laddbox med en egen specialkabel. Denna är bättre anpassad för långsiktig användning och snabbare laddning då en laddbox tillåts högre laddeffekter än ett vanligt eluttag i hemmet.


Mer avancerade varianter av laddboxar har integrerat wifi som gör att du kan schemalägga din laddning via mobil, surfplatta eller dator. Du kan även övervaka laddningen oavsett var du befinner dig och få dokumentation över elförbrukningen skickad.


laddbox elbil
Laddbox för elbil

Med eller utan fast laddkabel

Det finns två olika varianter av laddboxar; med fast laddkabel monterad eller med ett uttag där bilens egen laddkabel kan kopplas in. Vad det gäller laddeffekten spelar det ingen roll vilken variant du väljer. Dock kan det tyckas vara bekvämt att ha en fast laddkabel som alltid finns tillgänglig laddboxen.

Se till att din box helst är en typ 2-kontakt, som är standardkontakt inom EU, och är en förutsättning för att kunna få rotavdrag på 50% av priset för köp och installation. Typ 2 är enfaskontakt för < 70A eller trefaskontakt för < 63A med < effekt 44 kW. Det finns även typ-1 kontakt, men är mer vanlig i Asien. På Stey erbjuder vi båda sorterna.

Laddtid och hastighet


Exakta laddningstiden beror bland annat på vilken laddbox man använder, typ av bil man har, laddeffekten bilen är mottaglig för samt batteriets storlek. I snitt tar en laddning ungefär mellan 5 och 8 timmar. Med våra olika laddboxar för hemmet kan du avgöra modell beroende på vilken hastighet du vill kunna ladda bilen med, t ex 2, 4, 6 eller 11 mil per timme.

Vad kostar en laddbox?


Innan du väljer en laddbox bör du se till att ditt hus elsystem är i gott skick. Låt därför en elinstallatör granska ditt elsystem och uppgradera ledningar och säkringar vid behov. Normalt sett ligger priserna för en laddbox på mellan 5 000 och 12 000 kronor beroende på modell och eventuella tilläggstjänster. Utöver det tillkommer kostnaden för installationen som alltid ska göras av ett elinstallationsföretag.

miljövänlig bil laddbox
Ladda din miljövänliga bil

Viktigt att tänka på


Laddkabeln med kontrollbox som ofta följer med fordonet är avsedd för temporär laddning när fordonet befinner sig på platser som inte har tillgång till laddboxar och klarar oftast inte återkommande hög belastning under längre perioder.


För säker laddning i hemmet avråder därför elsäkerhetsverket regelbunden laddning i vanliga vägg- eller motorvärmarutag och istället rekommenderas att installera en laddbox som klarar hög belastning under längre tid. Vi har laddboxar anpassade föra alla bilmodeller och kan erbjuda säker laddning som motsvarar allas behov.

Fördelar med Laddbox

Det är enklare, säkrare och går betydligt snabbare att ladda din bil med en laddbox hemma. Bilen laddas upp till fyra gånger snabbare än med ett traditionellt vägguttag. Riskerna för överbelastning, och exempelvis brand som ett vanligt vägguttag kan innebära, är betydligt mindre vilket gör att du kan känna dig tryggare att ladda med laddbox istället.


Ladda två bilar samtidigt


Två stycken typ 2-uttag alternativt fasta laddkablar klarar laddhastigheter upp till 11 mil/tim. Fungerar även utmärkt till flerfamiljshus, föreningar och företag där de kan gruppladdas upp till 32 laddpunkter.


Stort utbud av laddboxar för flerfamiljshus och allmänna miljöer


Stey har även ett stort utbud av publika laddstationer med riktigt snabb laddning som passar utmärkt i samfälligheter, bostadsföreningar och kommuner som behöver stor och stark kapacitet på ett smart sätt.


Laddbox elbil
Typ 2 uttag

Grön teknik är framtiden


Många kunder söker en lösning för en hållbar utveckling, inte nog med att laddboxar symboliserar ett klimatsmart val så är det en ekonomiskt gynnsam lösning då elektricitet är betydligt billigare än fossila drivmedel.


Utbudet av laddboxar har expanderat i takt med den stora efterfrågan och det kan vara svårt som kund att veta vad man ska välja. Vi hjälper dig att hitta rätt! Med vår gedigna erfarenhet och lyhördhet kan vi garantera att vi hittar lämplig laddstation till just ditt behov och ansvarar för en säker installation.


Om du funderar på att installera förnybar och miljövänlig energi till ditt hem kan vi på Stey svara på dina frågor och erbjuda både produkter och installation till bra priser.


Läs mer om fördelar och tips om att installera solpaneler här!


Kontakta oss här!

Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:


LinkedIn


Facebook


Instagram


Webb:


stey.se


18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page