top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Osäker kring det gröna skatteavdraget för solceller? Vi har svaren!

Sedan årsskiftet 2020/2021 införde riksdagen ett grönt avdrag för installation av grön teknik, dit solcellsanläggningar räknas. Det gröna skatteavdraget för solceller ersätter det tidigare investeringsstödet för solceller. Men hur går det till och vilka krav måste du uppfylla för att kunna få skattereduktion för solceller? I detta blogginlägg berättar vi allt du behöver veta kring det gröna avdraget!


Vad grönt avdrag innebär för solkraft


Avtalet har införts i syfte att underlätta klimatomställningen och bidra till att Sverige följer Parisavtalet. För den som installerar grön teknik finns därför grönt avdrag till som stöd. När det kommer till solkraft innebär det att det görs ett skatteavdrag för kostnader på arbeten och material vid installation av solceller. I och med detta har du till exempel möjlighet att installera solceller på ditt tak för en lägre kostnad.


skatteavdrag solpaneler
Skattreavdrag för solenergi!

Krav på bostaden för att kunna få skatteavdrag för solcellerna


Bostaden måste ägas av dig och vara ansluten till elnätet – en hyresbostad kan tyvärr inte godkännas för denna typ av skatteavdrag. Utöver det behöver solcellssystemet vara nätanslutet för att uppfylla kraven för skattereduktion för dina solpaneler. Du kan läsa mer om kraven på Skatteverkets hemsida.


Hur stort är avdraget och hur fungerar det?


För solceller är avdraget 15 procent av kostnaden för arbete och material, och för batterier och laddstolpar är avdraget 50 procent. Det är därför fördelaktigt att installera batteri för lagring av din egenproducerade el och solceller samtidigt, eftersom växelriktaren då räknas till batteriet som berättigar till högre avdrag än solcellerna.


Det nya gröna skatteavdraget fungerar ungefär som ROT-avdraget, vilket innebär att du inte längre behöver söka bidrag från Naturvårdsverket i efterhand. Istället är avdraget redan gjort när du får din faktura.


Med det här avdraget får du även möjlighet att dela upp kostnaden och få ett fördelaktigare pris än vad som tidigare var möjligt med det föregående investeringsstödet. Pengarna kommer heller inte kunna ta slut såsom varit fallet med det tidigare investeringsstödet. Avdraget kan sökas mer än en gång och kostnaderna kan fördelas över ett par år. Till exempel: Du kanske köper och installerar solceller först och året därefter bestämmer dig för att investera i ett batteri.


 Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Är ni två som äger huset tillsammans kan ni båda få avdrag, alltså ett skatteavdrag på max 100 000 kr per år!


solenergi
Nyttja solens kraft!

Din solcellsinstallatör ansöker om avdraget åt dig

Det är din solcellsinstallatör som ansöker om avdraget för grön teknik - väljer du Stey kan du vara säker på du anlitar utbildad och certifierad personal som alltid följer Sveriges alla säkerhetsföreskrifter, normer och regler.


För dig betyder det alltså att du själv inte behöver ansöka om avdraget, utan det fixar vi och sedan framkommer det på fakturan. Du behöver alltså inte ligga ute med hela summan för solpanelerna i väntan på att få solcellsbidrag som tidigare.


Hur länge gäller skattereduktion för solceller?


Just nu gäller avdraget för grön teknik för installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Du kan hålla dig uppdaterad genom att läsa på Skatteverkets hemsida. Där kan du hålla koll på nya regler, information och viktiga datum.


Vilka fördelar finns med grönt avdrag?

Det finns många fördelar, så som:

  • Beställaren slipper ligga ute med hela kostnaden i väntan på ett godkännande.

  • Det förenklar för privatpersoner att installera solceller.

  • Som tidigare nämnt har du rätt till ett nytt avdrag årligen, till skillnad från det tidigare solcellsbidraget.

  • Du kan bygga ut solcellsanläggningen och komplettera med nya solpaneler eller batterilösningar med fortsatt rätt till skattereduktion.

  • Du slipper en kötid på upp mot två år.

  • Pengarna tar inte slut såsom fallet varit tidigare med investeringsstödet.

Tack vare det gröna avdraget för solceller kan du spara pengar genom att sänka installationskostnaden av din solcellsanläggning, men du kan också tjäna pengar om du väljer att även sälja din överskottsel.


Vi ser detta som en riktigt viktig och positiv utveckling! Håller du med? Kontakta oss på Stey om du funderar på att installera förnybar och miljövänlig energi till ditt hem - så berättar vi mer om hur du kan slippa höga elräkningar och spara tusenlappar!


Läs om fler fördelar och tips när det kommer till att installera solpaneler här.


Kontakta oss här!


Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:Webb:19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page