top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Solpaneler och batteri - dra maximal nytta av solenergi

Att använda sig av solpaneler och solenergi betyder inte att solen alltid måste skina på dem för att kunna dra nytta av energin. Dock behöver man ett batteri som fylls på och används när det är mindre soliga dagar och endast energin från solpanelerna inte räcker till. Skulle det bli ännu mer solel över än du själv använder och får plats med i ditt batteri kan du sälja överskottselen och tjäna pengar. I detta blogginlägg får du veta hur du kan dra maximal nytta av din solel även när solen inte skiner.


Bättre solelsvärde med solpaneler och batteri

Blir det mer lönsamt i längden att använda sig av solpaneler och batteri? Ja, det vill vi gärna påstå. Inte bara för egen konsumtion men du kan även sälja elen som blir över. Många husägare väljer att sälja ungefär hälften av sin solel. På så vis tjänar du pengar samtidigt som du genererar miljövänligare el till både sig själv men också andra.


solpaneler
Solpaneler installerade av Stey

Hur fungerar det att sälja överskottsel?

Allra först behöver du ordna upp ett avtal med ett elhandelsbolag, du väljer själv vilket. Vi rekommenderar givetvis att du samarbetar med ett så grönt bolag som möjligt. Elhandelsbolaget svarar enligt lag för elbalansen och ser till att det tillförs lika mycket energi som det levereras inom elsystemet.


Det du tjänar för din överskottsel varierar beroende på bolag. Elen som inte förbrukas går ut på elnätet och du ersätts per kWh. Om du dock inte gör ett aktivt val och registrerar dig som försäljare kommer det elbolag du har för närvarande att ta emot din överskottsproduktion, och det är inte säkert att de automatiskt ersätter dig.


Elen som du inte själv använder säljs vidare när den produceras då den inte går att spara tills du behöver den vid bättre tillfälle. Ifall du har samma leverantör för både konsumtion och produktion kvittas beloppen på nästkommande faktura.


Att anmäla sig som mikroproducent är inte förenat med någon avgift i nuläget. Det tillkommer inte heller någon årsavgift.


sunset solar energy
Solelen tar inte slut bara för att solen går ned

Hur mycket betalt får jag för elen jag säljer?

Summan du får utbetalt varierar och beror till viss del på din anläggning. Priserna baseras på samma princip som elnätsbolagen baserar sitt pris till dig på - nämligen genom Nord Pools timspotpris. Nord Pools priser varierar beroende på efterfrågan, tillgång och årstid. När du säljer din el brukar elnätsbolagen oftast utgå från Nord Pools timspotspriser minus några ören.


Batteri som backup

Batteriet laddas på så fort solcellerna producerar mer än vad som förbrukas. När det är som soligast på året laddas batterierna väldigt snabbt på bara ett par timmar, och när de är fulla kan man alltså sälja överskottselen.


Det som alltså är fördelen med att ha ett batteri är att man har en kostnadsfri backup. Skulle man å andra sidan inte ha ett batteri kan man komma att behöva köpa till ytterligare energi när ens egna solenergi inte räcker till. En normalstor svensk villa förbrukar ungefär mellan 25 till 75 kWh per dygn och batterier lagrar mellan 5-15 kWh. Tanken är alltså att batterier både ska användas och laddas ofta.


Kapa energitopparna med batteri

Ett genomsnittshus räknat med ett familjehushåll på fyra personer gör av med ca 5 kWh per eftermiddag/kväll. På Stey har vi ett utbud av batterier mellan 4-24 kWh vilket innebär att de flesta privatbostäder kan driva sitt hus dygnet rund med hjälp av solenergi från och med mars månad till september.


Tack vare detta är du mindre känslig för höjda och svängande elpriser. Med ett batteri kan du kapa energitopparna som ofta uppkommer när energibehovet är som störst, vilket innebär att man sparar mer pengar. Du ökar även dina chanser till att skaffa ett grönt bolån.solpaneler
Solpaneler installerade av Stey

När du installerar ett batteri i ditt hem ökar din fastighets energiklassning, vilket i många fall ger möjlighet till ett grönt bolån med ränterabatt. Du har då alltså rätt till 50% rabatt med Grönt ROT-avdrag. Alla som installerar ett batteri i hemmet har rätt till 50% avdrag på priset av både installation och material. Dagens kapacitet i förhållande till pris på batterier i kombination med ROT-avdrag gör det tämligen enkelt att räkna hem en investering av ett batteri.


Och kom ihåg att du oftast inte behöver bygglov för att installera solpaneler, så länge de sätts inom detaljplanen.


Hör av dig till oss!

Om du funderar på att installera solpaneler och batteri till ditt hem kan vi på Stey svara på dina frågor och erbjuda både produkter och installation till bra priser.


Läs mer om skatteregler för solceller, solel och solenergi här.


Kontakta oss här!


Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:

Webb:68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page