top of page
Sök
 • Skribentens bildwriter.stey

Vad är solpaneler? - Tekniken bakom solenergi

Du vet säkert hur solpaneler ser ut, men vad består de av, egentligen? Hur framställs solpaneler och hur fungerar de rent tekniskt? Och hur omvandlar de solens värme till ström? I detta blogginlägg vill vi gå in djupare på dessa ämnen och besvarar frågorna.


Solceller - använder solens magnifika krafter!

Vi tycker att det är helt fantastiskt att man med dagens elteknik kan samla in solens potenta krafter och omvandla till ström. Om du börjar räkna på hur ofta och till hur många tillfällen du faktiskt använder elen blir listan ganska lång. Visst är det bra då om energin inte framställs på bekostnad av naturen. Har man egna solpaneler är det även ganska skönt att slippa vara beroende av sviktande elkostnader och olika politiska beslut.


Material - vad är solpaneler gjorda av?

Solpaneler består till största del av glas (två tredjedelar). Utöver det använder man en aluminiumram utanpå skivorna. Skulle man ta loss en solpanel ligger ordningen på skivorna såhär (ovanpå varandra):

 1. Aluminiumram

 2. Glasskiva

 3. Plastfilm

 4. Rader med solceller

 5. Folie

 6. Bottenplatta

fågelvy över tomt med hustak med solpaneler
Ta vara på solens krafter!

Solceller, vars konstruktion i de flesta fall bygger på kristallint kisel, består av en tunn skiva (eller ett skikt) halvledarmaterial med kontakter på fram- och baksida. Förutom dessa material kan vi även hitta små mängder silver, tenn och bly.


Hur omvandlas solens värme till ström?

Solceller är alltså ett antal seriekopplade celler, gjorda av kisel, som mottar fotoner från solens strålar och omvandlar dem till elektroner (elektricitet). Eftersom varje enskild solcell bara kan alstra en liten mängd ström kopplas solcellerna ihop och bildar på så vis en hel solpanel. Elen som produceras är likström, som går vidare till växelriktaren som omvandlar likströmmen till växelström och är den typen av el vi använder i våra hem.


Teknisk funktion

När solstrålarna träffar solcellerna polariseras de så att framsidan blir negativt och baksidan blir positivt laddad. Mellankontakterna på fram- och baksidan tar upp laddningen i form av elektrisk ström som sedan används till att driva hemmet.höstdag sjö brygga
Även mindre soliga dagar tillför solel

Som nämnt, behöver man även ha en växelriktare som omvandlar din ström till användbar växelström. För 220/400 volt växelspänning behövs alltså en växelriktare som även är speciellt byggd för elproduktion som matas ut på nätet samtidigt som du kan köpa el när det skulle behövas. Skulle det bli spänningsavbrott behöver du omedelbart koppla ifrån nätet.


Intressant fakta:

 1. Bara 2 % av all världens el är solel

 2. Sverige får i snitt ca 1 000 kWh solenergi per m2 och år (vilket är jämförbart med Tyskland och norra Frankrike!)

 3. Mest solinstrålning sker i södra Sverige och på Gotland.

 4. Solenergi produceras på ett miljövänligt sätt.

 5. Färdiginstallerade solpaneler varar i 25-35 år.

solpaneler på tak
Färdiginstallerat av Stay-teamet!

Installera solpaneler

Du behöver ta hjälp av proffs för att få solpaneler installerade på taket. Stay-teamet kommer gärna och gör en bedömning över din installation samt svarar på eventuella frågor. Hör av dig till oss så bokar vi in en tid för möte!


Kontakta oss här!

Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:

Webb:


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page