top of page
Sök
  • Skribentens bildwriter.stey

Solpaneler kan öka värdet på din bostad

Att installera solpaneler på hustaket är inte bara ett bättre miljöval för din elförbrukning och mer prisvärt i längden än att vara ansluten till ett vanligt elverk. Du har även mycket goda chanser till ökat värde på din bostad och när du väl säljer din bostad får du ett betydligt bättre pris än grannen som inte har solpaneler. Hur mycket kan din bostad öka i värde då? Är folk villiga att betala mer för ett hus med solpaneler? Vad finns för garantier? Dessa och andra frågor svarar vi på, så häng kvar och läs vidare!


Öka värdet på din bostad med solpaneler

I många fall kan solpaneler på ditt tak innebära ett ökat värde på din bostad. Det anses vara av högre standard att ha ett energisnålt och miljövänligt elsystem, vilket gör bostaden mer attraktiv på bostadsmarknaden. Glöm inte att skaffa en energicertifiering som intygar att bostaden är energisnål.

solpaneler
Nya möjligheter med solel

Solceller ökar värdet med 14%

En studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet och Vattenfall undersökte hur solceller påverkar värdet på en fastighet. Studien undersökte 8 000 hem med solceller och 50 000 bostäder utan solceller mellan åren 2012 och 2018. Man tog hänsyn till tomtstorlek, antal rum, boyta, byggnadsår och andra betydande faktorer.


Tanken med studien var att jämföra priser på bostäder med och utan solceller. Efter en lång analys kom man fram till att solpaneler ökar värdet på bostaden med ungefär 14%. I ett exempel där ett husvärde ligger på 3 miljoner kronor ligger värdeökningen på hela 420 000 kronor!


Nationalekonom räknar på det!

En svensk nationalekonom, Axel Bolin, specialist på miljöfrågor, kom fram till att

man kan räkna med en värdeökning på 40 000 kronor per installerad kW. Det är lönsamt att investera i solceller eftersom att det kostar cirka 12 500 kr/kW när man köper solceller. Axel säger dock att det behövs fler och mer omfattande undersökningar för att förstärka hans beräkningar.


Vill folk betala mer för hus med miljövänlig elinstallation?

Är köpare villiga att betala mer för ett hus med solpaneler då? Jo, en undersökning av Novus rapporterar att 20% av de 1 000 tillfrågade absolut kunde tänka sig att betala mer för ett hus utrustat med solpaneler. Majoriteten, 85%, var positiva till solpaneler och 71% skulle inte ha något emot att betala mer för ett hus med solceller.


ladugård solpaneler
Även ladugården är utrustad med solpaneler!

Fördelar med solpaneler

Som du säkert kan gissa är solpaneler och solceller på tak ett miljövänligare och smartare sätt att generera el på. Man är heller inte direkt beroende av en gemensam elcentral utan du är helt enkelt självförsörjande.


På så vis har man även mer kontroll över sin elkonsumtion och elkostnad. Du behöver oftast inte bygglov för att installera solpaneler, så länge de sätts inom detaljplanen.


Garantier

Eftersom att Stey prioriterar kvalité och funktion har vi därför också valt att samarbeta med producenter som har lång garantiperiod. Garantierna kan skilja lite mellan olika produkter, men i flesta fall ser det ut enligt följande:

  • 5 års garanti på utfört arbete,

  • 12 års funktionsgaranti,

  • 12 års produktgaranti på solceller,

  • 12 års produktgaranti på växelriktare,

  • 25 års produktgaranti på optimerare,

  • 25 års effektgaranti på 80% solceller.

Spara pengar med hjälp av det gröna avdraget

Inte nog med att ditt fastighetsvärde ökar, du får även bra rabatter när du installerar solpaneler, batteri och laddstolpar. För solceller är avdraget 15% av kostnaden för arbete och material, och för batterier och laddstolpar är avdraget 50%. Därför är det till fördel att installera batteri för lagring av egenproducerade el och solceller samtidigt. Växelriktaren räknas då till batteriet som berättigar till högre avdrag än solcellerna


solceller miljö
Miljövänligt precis som svanen

Det nya gröna skatteavdraget kan jämföras med ROT-avdraget. Du behöver inte längre söka bidrag från Naturvårdsverket i efterhand utan istället är avdraget redan gjort när du får din faktura.


Investeringsstödet

Med det här avdraget får du även möjlighet att dela upp kostnaden och få ett fördelaktigare pris än vad som tidigare var möjligt med det tidigare investeringsstödet. Pengarna kommer heller inte kunna ta slut som kunde vara fallet förut. Avdraget kan sökas mer än en gång och kostnaderna kan fördelas över ett par år.


 Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Är ni två som äger huset tillsammans kan ni båda få avdrag, alltså ett skatteavdrag på max 100 000 kr per år!


I tidigare blogginlägg går vi strategiskt genom 7 steg för hur du installerar solpaneler som du kan läsa mer om här.


Betydande med ren energi

I en värld som konstant förändras ser vi allt fler alternativ för miljövänlig energiproduktion framträda. Detta är en väldigt positiv utveckling som vi vill vara del av. Vi vill ta vara på solenergin och dess kraft i att försörja oss med el som inte sätter några spår i naturen.


Om du funderar på att installera förnybar och miljövänlig energi till ditt hem kan vi på Stey svara på dina frågor och erbjuda både produkter och installation till bra priser.


Kontakta oss här!


Du är välkommen att även följa oss på sociala medier:


LinkedIn

Facebook

Instagram


Webb:

stey.se
32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page